d
FB TW IG

#thelma_winery

VREMEPLOV

Naša priča kroz vremeplov

1877.
Tradicija započinje
Osnivanjem u vinarskom svijetu čuvene tvrtke Podrum Pero Kolić.
1963.
Vinarija Gruda
Vinarija Gruda sagrađena je 1963. godine sa kapacitetom od 250 vagona prostora po tada suvremenim tehnološkim rješenjima.
1970.
Podizanje vinograda
Do kraja šezdesetih godina podignuto je u Konavoskom polju 157 ha neto plantažnih vinograda.
1995.
Oživljavanje vinograda
Nakon Domovinskog rata iz kojeg je firma Dubrovački podrumi izašla, poharana i spaljena nalazi snagu za oživljavanje zapuštenih, ratom uništenih vinograda.
2002.
Nova tehnologija
U sklopu Vinarije Gruda montira se najsuvremenija tehnologija za stabilizaciju, filtriranje i liniju za punjenje kapaciteta 2000 boca na sat.
2004.
Prvi nasadi sorte Plavac Mali
Na terasatim padinama poviše Cavtata posađeni prvi nasadi sorte Plavac Mali.
2004.
Berba sorte Merlot
Berba sorte Merlot kojom je, selekcijom najboljih hrastovih bačvica u kojima je odgajano, nastala Merlotina.
2005.
Stvaranje Trajectuma i Parca
Berba Cabernet Sauvignona i Merlota po prvi put iskorištena za stvaranje Trajectuma i Parca.
2006.
Prva berba Plavca Malog
Prva berba Plavca Malog uopće. Ujedno iskorištena za stvaranje Plaususa.
2011.
Prva serija Malvasije Dubrovačke
U boce napunjena prva serija Malvasije Dubrovačke.
DANAS
Intenzivni rad
Dubrovački podrumi intenzivno rade na povećanju i poticanju standarda kvalitete, kao i u sadnji novih vinograda, što vlastitih, što u suradnji sa kooperantima.
O NAMA

Duga tradicija koja je počela 1876. godine.

Dubrovački podrumi d.d. je vodeća vinska kuća Konavoskog vinogorja po opsegu i kvaliteti proizvodnje s dugom tradicijom koja je počela 1876. godine osnivanjem u vinarskom svijetu čuvene tvrtke Podrum Pero Kolić. Vinarija Gruda sagrađena je 1963. godine sa kapacitetom od 250 vagona prostora po tada suvremenim tehnološkim rješenjima, a u više navrata osuvremenjivana i povećavanog kapaciteta do današnjih 750 vagona. Do kraja šezdesetih godina podignuto je u Konavoskom polju 157 ha netto plantažnih vinograda. Nakon Domovinskog rata iz kojeg je firma Dubrovački podrumi izašla, kao i cijeli Konavoski kraj, poharana i spaljena nalazi snagu za oživljavanje zapuštenih, ratom uništenih vinograda, a 2002. godine u sklopu, Vinarije Gruda uređuju i montiraju najsuvremeniju tehnologiju za stabilizaciju, filtriranje i liniju za punjenje kapaciteta 2000 boca na sat.

Po najstarijim legendama koje potječu još iz doba osnutka Grada, Sveti je Vlaho podigao Dubrovnik svojim svemoćnim rukama kako bi ga približio Nebu i Bogu.

U tom silnom poslu pomoglo mu je more koje je naplavilo kamene temelje, pa je Grad prvo zaplivao kao golema Dubrovačka karaka, a onda lagano, kao nošen povjetarcem, uzdigao se i pružio po dlanovima svoga parca. Anđeoska glazba zagrmila je iz svemira, sunce je zapalilo obzor, a s priobalja i brjegova, kamenih i bijelih poput zidina Grada, iz vinogorja i vinograda koji se, kažu, oduvijek spuštaju prema moru, poteklo je vino, crveno i purpurno, kao plašt Svetoga Vlaha, zlatno i sjajno kao njegova mitra i vezena dalmatinka. Od tog trenutka, priča dalje legenda, parac nosi grad kroz nebeska prostranstva, bez imalo muke i napora, budući ga stalno krijepi dubrovačko vino iz Konavala, a miris silan i nježan umiljava se maloj Republici, gore među zvijezdama. Dubrovački podrumi mu odaju počast našim PARCEM.